zaterdag 26 september 2009

Hoe lek is je laptop? Over de gaten in wifi en bluetooth...

Wees WiFI-wijs

Het is belangrijk dat je altijd met een beveiligd en vertrouwd wifi-netwerk verbinding maakt.

* Nooit meeliften op het onbeveiligde netwerk van je buren of onbekenden die je aantreft op de lijst... als je eigen beveiliging niet in orde is, kunnen zij ook op jouw laptop inbreken.
* Als je op een openbaar netwerk zit (bijv. op een vliegveld), of op een onbekend onbeveiligd netwerk, moet je zorgen dat je firewall aan staat en dat bestands- en printerdeling niet is toegestaan, anders kunnen anderen die ook met dit netwerk verbonden zijn in jouw pc kijken.
* Ook lopen er buiten boze lieden rond die worden aangeduid als wifihunters. Zij zoeken een accesspoint om gratis te kunnen internetten via jouw notebook... of erger, om je privégegevens te hacken! Een soort digitale loverboys, bijna.

Bluetooth kan ook uit!
Bluetooth verbindt je laptop op korte afstanden met andere apparaten, zoals mobiele telefoons, om bestanden uit te wisselen. Gegevens stelen via bluetooth kan gelukkig niet zomaar. Om een Bluetoothverbindingen tot stand te brengen moet je meestal eerst een pincode (handshake) opgeven. Wel is aan te raden bluetooth helemaal uit te zetten als je het niet gebruikt! Scheelt accutijd en dan weet je tenminste zeker dat "ze" niet kunnen afkijken.

Notebooks onderweg
Waar je zeker op moet letten is dat je laptop niet per ongeluk nog aanstaat als je hem achterlaat in de auto, met Bluetooth ingeschakeld. Dieven speuren vaak met Bluetooth naar pda's en laptops die in auto's liggen. Het Bluetoothsignaal verraadt de aanwezigheid van het kostbare apparaat zonder mankeren.
Kortom: zet hem uit tijdens transport en laat hem nooit achter in de auto.


Met dank aan Ronald Mets voor zijn info!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten